leader

100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu

0 comments
100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu
BEOGRAD – U Beogradu se danas nizom događaja obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, a u školama će prvi čas biti posvećen ovoj temi, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

Program obeležavanja počinje polaganjem venaca i pomenom na Novom groblju na Spomen-kostrurnici branilaca Beograda, zatim će na platou ispred Skupštine grada biti priređen scensko-muzički spektakl “Beogradske sene”.

Nakon toga u holu Starog dvora biće otvorena izložba Ambasade Francuske. Arhiv grada Beograda otvoriće izložbu posvećenu oslobađanju u Prvom svetskom ratu, a u 20 sati biće održana svečana akademija u Sava centru.

“Sutra će prvi čas u školama biti posvećen oslobađanju Beograda u Prvom svetskom ratu, jer je važno da deca dobiju pravu informaciju i da neguju patriotski duh prema državi, ali i da shvate koliko je vredna i važna sloboda”, rekao je juče Mladenović.

Podsetio je da je Grad ove godine prvi put vezao dva važna datuma iz istorije našeg grada, jer je, kaže, važno setiti se heroja koji su oslobađali naš grad 1944. godine, a posebno 1918. godine, jer ove godine ceo svet slavi veliki jubilej, stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata.

Ovogodišnji program osmišljen je tako da bismo se odužili i saveznicima, pa traje od 19. oktobra do 1. novembra, naveo je Mladenović i dodao:

“Danas dajemo omaž velikom čoveku Janisu Janulisu, Grku sa Krfa, koji je svoje imanje posvetio i ostavio srpskoj vojsci. On je dobio ulicu na Voždovcu i to je bila jednoglasna odluka na sednici Skupštine grada”.

Podsetio je da je juče u Lazarevcu položen venac na Spomenik srpskom ratniku, na mestu gde je vođena Kolubarska bitka, a da je dan ranije u Mladenovcu položen venac na spomen-česmu posvećenu britanskim bolničarkama, koje su negovale srpske ratnike.

Vučić na Svečanoj akademiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas Svečanoj akademiji povodom obeležavanja sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Svečana akademija se održava u 20 sati u Velikoj dvorani Sava Centra, najavila je Pres služba predsednika Republike.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *