leader

Ambasadorka SAD u UN podnela ostavku

0 comments
Ambasadorka SAD u UN podnela ostavku

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je prihvatio ostavku ambasadorke SAD u UN Niki Hejli, koja će napustiti tu funkciju na kraju ove godine, prenosi Rojters.
Navodi se da je Tramp u obraćanju iz Ovalnog kabineta rekao da mu je Hejlijeva pre šest meseci kazala da želi da neko vreme napravi pauzu i pohvalio je da je radila “neverovatan posao”.

Tramp je poručio da se nada da bi ona mogla da se vrati u redove njegove administracije u nekoj drugoj ulozi.

AP prenosi da je Tramp kazao i da su njih dvoje “rešili mnogo problema”.

Hejlijeva je ranije ove godine izjavila da se neće kandidovati za predsednicu SAD na izborima 2020. i da će podržati Trampovu kampanju.

Američki sajt “Aksios” objavio je, pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora, da je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli podnela ostavku na tu funkciju i da ju je američki predsednik Donald Tramp prihvatio.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila da će se Tramp i Hejlijeva sastati u Ovalnom kabinetu u 10:30 časova po lokalnom vremenu.

“Velika objava sa mojom prijateljicom ambasadorkom Niki Hejli u Ovalnom kabinetu u 10:30 časova”, naveo je Tramp na Tviteru.

“Njujork tajms” navodi da ostavkom Hejlijeve Bela kuća ostaje bez jednog umerenog republikanskog glasa u spoljnopolitičkom timu Trampovog kabineta.

Podseća se da je bivša guvernerka Južne Karoline ranije često kritikovala Trampa, pa je zato odluka o njenom postavljanju na funkciju u UN nekoliko nedelja nakon Trampove pobede na predsedničkim izborima u novembru 2016. viđena kao pružena ruka pomirenja.

Navodi se da se Hejlijeva, ćerka imigranata iz Indije, zalagala za slobodno tržište i globalnu trgovinu, a međunarodnu pažnju je privukla protivljenjem isticanju konfederalne zastave na jugu SAD nakon masakra koji se 2015. dogodio u crkvi u Čarlstonu gde su se okupljali crni vernici.

“Njujork tajms” navodi da je Hejlijeva tokom Trampove predizborne kampanje oštro kritikovala njegovo ponašanje i upozoravala kako bi ono moglo da se odrazi na američku diplomatiju, čak sugerišući da bi njegova tendencija da se istresa na kritičare mogla da uzrokuje rat.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *