leader

Brnabić: Suficit 80 milijardi

0 comments
Brnabić: Suficit 80 milijardi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da Srbija sada ima suficit od 80 milijardi dinara i da je to fantastičan rezultat na koji građani treba da budu ponosi.

“Zaključili smo u trezoru i oktobar mesec. Imamo suficit od 80 milijardi dinara, gde smo planiran deficit od 46 milijardi dinara. Fantastični rezultati. Ja sam stvarno jako srećna, jako ponosna. Ponosna sam i što sam deo kontinuiteta prethodne Vlade. Građani Srbije trebalo bi da su ponosni na svoju zemlju”, rekla je Brnabić u “Dnevniku” RTS-a.

Ona je rekla da je prvi put na sastanku sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda čula da se priča o uspesima Srbije, naglasivši da se rad i trud pokrenut 2014. godine isplaćuje.

“Imala sam juče sastanak sa predstavnicima MMF. Prvi put vidite predstavnike MMF da pričaju o uspesima Srbije, da pričaju o tome kako imamo dovoljno fiskalnog prostora da razgovaramo o još nekim stvarima koje bi možda mogle sledeće godine da budu signal za privredu. Sve u svemu isplati se rad i trud koji smo pokrenuli 2014. godine”, rekla je premijerka.

Brnabić je potvrdila da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara, potvrđujući da će od 1. januara uslediti povećanje svih penzija od pet odsto.

“Danas smo u Vladi doneli zaključak o isplati jednokratne pomoći od 5.000 dinara i to će biti isplaćeno 6. novembra. Od 1. januara povećanje svih penzija od pet odsto. Jako značajno povećanje plata u javnoj upravi od pet i deset posto. Razgovaramo sa MMF oko nekog novog angažmana. Dobro pazimo šta bi to bilo i na čemu treba da sarađujemo sa njima”, kazala je Brnabićeva.

Srbija je, kako kaže premijerka, dokazala da je ozbiljan i kredibilan partner.

Ona navodi da je Srbija finansijski zdrava i da se može nastaviti sa reformama.

“Nama više ne treba finansijska podrška iz inostranstva. Mi smo sada finansijski zdravi, finansijski stabilni, finansijski solidni i možemo dalje da nastavimo sa našim reformama”, rekla je predsednica vlade.

BRNABIĆ: NAPREDAK NA DUING LISTA REZULTAT ODGOVORNE POLITIKE

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo zbog napretka Srbije na Duing biznis listi Svetske banke i naglasila da je za konstantan napredak Srbije zaslužna odgovorna politika koju je prethodni premijer, sada predsednik Aleksandar Vučić, uveo 2014. godine.

Brnabić je za RTS rekla da je jako zadovoljna ne samo zbog napretka Srbije za četiri mesta na Duing biznis listi za 2018. godinu, već i jer je Svetski ekonomski forum pre mesec dana objavio novu listu globalne konkuretnosti na kojoj se Srbija popela za oko 12 pozicija, a Svetska banka u Beču prošle nedelje proglasila Srbiju za najbolju zemlju u jugoistočnoj Evropi u odnosu na sprovedene reforme.

Brnabić je rekla da je zadovoljna jer sada može da se zaokruži slika za ovu godinu.

“Imamo trostruku krunu. Ja bih rekla da je jako važna stvar da mi na ovoj listi napredujemo konstantno od 2014. godine. Do tada smo padali, bilo je nekih malih pomaka, pa padova, ali dosta smo se mučili i došli na najgoru, 94. poziciju, 2009. godine, a sada konstantno rastemo. Konstantno rastemo kao rezultat odgovorne politike koju je moj prethodnik uveo 2014. godine”, rekao je Brnabićeva.

Premijerka je podsetila da, kada je bila u privatnom sektoru, odnosno Upravnom odboru NALED-a, Vučić je pozvao to udruženje u decembru 2014. godine na razgovor povodom Duing biznis liste Svetske banke.

Bio je, naglasila je ona, prvi premijer koji je rekao “nemamo dovoljno kapaciteta, treba nam pomoć”.

Brnabićeva je dodala da je već u januaru naredne godine napravljena zajednička radna grupa za sistemski rad za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

“I od tada konstatno rastemo”, naglasila je premijerka.

Ona je ocenila da to što je Vlada Srbije po prvi put pokazala da je otvorena za saradnju sa privrednom i organizacijama civilnog društva “hrabra odluka” koja danas daje rezultate u različitim oblastima.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *