leader

Da li je Skripalj bio pretnja po Rusiju?

0 comments
Da li je Skripalj bio pretnja po Rusiju?
NJUJORK – Bivši pukovnik ruske vojnoobaveštajne agencije Sergej Skripalj nije predstavljao pretnju po Rusiju, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na otvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra slučaj trovanja Skripalja i njegove ćerke Julije.

“Verzija incidenta koju širi Britanija navodi da mu Rusija nikada nije oprostila za izdaju i odlučila da ga eliminiše. U međuvremenu, savršeno je jasno da čovek nije mogao da predstavlja pretnju po Rusiju”, rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

On je takođe naglasio da London vodi protiv Moskve propagandni rat bez ikakvih pravila.

Nebenzja je dodao da Skripalj živi od 2008. u Britaniji i upitao zašto bi Rusija toliko čekala da izvede napad na njega do pred same izbore u Rusiji i održavanje Svetskog fudbalskog prvenstva.

Nebenzja je prokomentarisao da su potpuno nemoralna sva poređenja fudbalskog prvenstva u Rusiji sa Olimpijadom u Berlinu 1936. na kojoj su kako kaže, za razliku od SSSR učestvovali sportisti Velike Britanije.

Glavni argument britanske strane – rusko poreklo nervnog agensa raspalo se na paramparčad zahvaljujući izjavi predstavnika britanskog vojnog istraživačkog centra, podsetio je Nebenzja.

On je dodao da ima čitav niz nerazjašnjenih pitanja, između ostalog i to kako je moguće da su, ako je korišćen tako jak nervni agens, Skripalj i njegova kćerka ostali u normalnom stanju još nekoliko sati dok je policajac koji im je pomogao odmah izgubio svest.

Jedino objašnjenje je, dodaje, da im je odmah dat protivotrov. On je podsetio i da je mesto napada bilo nekoliko kilometara od centra Porton Daun gde se vrše istraživanja hemijskog oružja.

Nebenzja je takođe odbacio tvrdnje britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da postoji spisak pitanja koje je Britanija dostavila Rusiji, dodajući da je situacija potpuno obrnuta.

“Nema nikakvog spiska,niti ga je bilo. Obraćam se britanskoj strani, ako žele neka postave ta pitanja, samo nemojte da kao pitanja navodite optužbe i zahteve da priznamo krivicu a koje su izrečene u duhu ultimatuma”, rekao je Nebenzja.

Pirs: Juliji Skripalj prenet zahtev Rusije za sastanak

Britanska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Karen Pirs rekla je da je ruski zahtev za pristup ćerki Skripalja, Juliji, prosleđen njoj i da čekaju njen odgovor.

“Dobili smo zahtev od ruskog konzulata. Prosledili smo ga Juliji Skripalj i čekamo njen odgovor. Njene želje se moraju uzeti u obzir”, rekla je Pirova, prenosi Rojters.

Rusija je uputila zahtev da se njena delegacija sastane sa Jalijom Skripalj, s obzirom na to da je ona ruska državljanka.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *