leader

Dačić protiv rekonstrukcije Vlade

0 comments
Dačić protiv rekonstrukcije Vlade

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je on protiv rekonstrukcije Vlade Srbije, kao i da se on trudi da bude deo tima.

Dačić čija je Socijalistička partija Srbije glavni koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke, rekao je gostujući u Upitniku na RTS,  da ne veruje da se njegove izjave ili ponašanje mogu povezati s izjavom predsednice Vlade Ane Brnabić da je „rekonstrukcija neophodna jer ima ministara koji nisu timski igrači“.

„Ja sam predsednik stranke koja je druga po snazi u Srbiji, nisam samo ministar. Moram da se bavim političkim stvarima, ne samo onim koje su deo Ministarsva spoljnih poslova… Ja se ne mešam u rad drugih ministara i trudim se da budem deo tima“, kazao je Dačić, prvi potpredsednik Vlade.

On je gostujući na RTS istakao da  Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Želimo dijalog, nećemo voditi rat i provocirati, ali ne damo na sebe i daćemo sve da dođe do kompromisa, rekao je Dačić i dodao da ako sa druge strane nema želje za kompromisom, to može da destabilizuje region.

Upitan da li isključuje mogućnost da će Vojska Srbije morati da interveniše na KiM i da li je to realno i moguće, Dačić je naveo da „mi sada ulazimo u sferu javne reči, za koju uopšte ne bi bilo dobro da u javnoj sferi izgovaramo“.

„Vi hoćete da ja kažem ili da nećemo da reagujemo ako napadnu sever, što onda znači da slobodno mogu da napadnu, ili da ćemo da upotrebimo vojsku – pa će svi da skoče i kažu spremate se za rat“, rekao je Dačić i naglasio da Srbija neće rat, ali da mora da brani svoj narod.

Kako je rekao, ako bi neko dozvolio Albancima napad na sever KiM, taj neko onda rizikuje rušenje mira i stabilnosti, a ne Srbija.

Podsetio je da je on pre pet godina, zajedno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, potpisao Briselski sporazum posle dugo natezanja i više od 40 sastanaka u Briselu i da je i Aleksandar Vučić bio prisutan i učestvovao u tome. Kako je rekao, glavna tema svih razgovora je bila da se ZSO nađe u Briselskom sporazumu i taj akt je parafiran.

„Niko nije mogao u tom trenutku da pomisli da pet godina nakon toga nećemo imati ništa od realizacije glavnog cilja“, rekao je Dačić i istakao da je to poraz međunarodne zajednice i EU koja je garantovala implementaciju sporazuma.

Kaže da su ga mnogi napali zbog izjave da bi povukao potpis sa Briselskog sporazuma, ali da u međunarodnom pravu ne postoji institucija da neko neće da ispuni nešto što je potpisao.

Ističe da Srbija ne treba da izađe iz sporazuma, ali da mora da insistira na implementaciji. Dačić smatra da je predsednik Vučić s pravom razočaran stavom nekih predstavnika međunarodne zajednice i da bi i oni trebalo da se izjasne žele li stabilnost u regionu ili ne. Dodaje da stabilnosti nema bez kompromisnog rešenja koje uvažava i srpske interese.

Kaže da je siguran da bi i Ketrin Ešton povukla potpis sa Briselskog sporazuma jer je razočarana načinom na koji se sprovodi.

„ZSO je rešenje do koga se došlo dogovorom u Briselu. Ili dogovor u Briselu postoji ili ne postoji, nema trećeg“, kaže Dačić.

Na pitanje da li je realno da se Zajednica srpskih opština formira 20. aprila jer Priština preti novim hapšenjima, Dačić je rekao da za razliku od Albanaca koji su devedesetih godina prošlog veka formirali ilegalne institucije, Srbi formiraju ono što je dogovoreno.

„Svi oni lažu, lažu pred očima međunarodne javnosti koja ćuti na njihove laži“, rekao je Dačić.

Na izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da je dijalog nemoguć zbog agresivne kampanje Beograda za povlačenje nezavisnosti Prištine, Dačić je odgovorio kontrapitanjem: „A nije agresivna kampanja kad oni idu sa ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije i islamskih zemalja da teraju druge zemlje da priznaju Kosovo. To je vrhunac bezobrazluka i cinizma“, rekao je Dačić.

Kada je reč o sadržaju pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, ministar je rekao da niko ni u EU ne zna šta to znači.

„Ako ne zna Johanes Han, onda najmanje ja to znam“, rekao je Dačić.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *