leader

Evropska komisija predlaže nove lične karte

0 comments
Evropska komisija predlaže nove lične karte

Evropska komisija je predložila da lične karte državljana Evropske unije na čipu moraju sadržavati biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaz lica, kao jednu od niza mera koje treba dodatno da otežaju teroristima kriminalne radnje.

Komisija procenjuje da oko 80 miliona Evropljana ima lične karte bez biometrijskih podataka.

Utvrđivanje zajedničkih bezbednosnih standarda na nivou EU pomoglo bi u suzbijanju falsifikovanja dokumenata, s kojima teroristi i kriminalci često ulaze u EU iz trećih zemalja.

Prema predlogu Komisije, lične karte građana EU starijih od 12 godina, boravišne dozvole članova njihovih porodica koji nisu građani EU moralo bi da imaju u čipu na kartici biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaze lica.

Stari dokumenti treba da budu zamenjeni najkasnije u roku od pet godina ili dve godine za one manje sigurne, poput elektronski nečitljivih.

Komisija predlaže i direktivu čiji je cilj da se oteža finansiranje terorističkih aktivnosti. Tako predlaže da bezbednosne agencije imaju pravovremen pristup finansijskim informacijama nužnim za istrage teških zločina, između ostalog informacijama o bankarskim računima.

Komisija predlaže i stroža pravila o sadržini eksploziva, uvozu i izvozu vatrenog oružja kako bi se teroristima dodatno ograničio pristup materijalima za njihove akcije.

Teroristi su poslednjih godina u brojnim napadima u Evropi koristili eksplozive iz kućne radinosti. Kako bi se to onemogućilo, Komisija predlaže stroža pravila o stavljanju u promet na tržište i upotrebi sastojaka eksploziva.

To uključuje proširenje postojeće liste zabranjenih hemikalija, potencijalnih delova eksploziva iz kućne radinosti. Budući da se te materije mogu nabaviti i u tradicionalnim i internet trgovinama, nova pravila će se primenjivati i na internet prodaju.

Predlog uključuje i bržu razmenu informacija o sumnjivim transakcijama. Što se tiče posedovanja vatrenog oružja, Komisija predlaže strože kontrole koje bi države članice trebalo da sprovode i obavljaju sigurnosne provere svih pojedinaca koji zatraže dozvolu za izvoz, posebno putem Evropskog informacionog sistema kaznene evidencije, prenosi Hina.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *