leader

Italijani dobijaju novu vladu

0 comments
Italijani dobijaju novu vladu

Posle sastanka sa Matarelom, Konte je novinarima pročitao spisak budućih ministara, na kome je ostalo ime evroskeptika Paola Savone, ali on neće biti ministar ekonomije, već evropskih poslova.

Resor ekonomije će voditi profesor političke ekonomije na Univerzitetu u Rimu Đovani Trija, prenela je Ansa.

Rasplet političke krize počeo je danas kada je bivši izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Karlo Kotareli vratilo Matareli mandat za sastav vlade, nakon što su lideri Pokreta pet zvezda i Lige saopštili da su postigli dogovor koji će omogućiti da novi kabinet ipak sastavi profesor prava Đuzepe Konte.

Više nema potreba da se formira tehnička vlada koja bi pripremila nove izbore, rekao je Kotareli po završetku sastanka sa Matarelom.

Nešto pre toga lideri Pokreta pet zvezda i Lige Luiđi Di Majo i Mateo Salvini su posle sastanka u parlamentu saopštili da su usaglasili stavove i da neće morati da se raspisuju novi izbori.

Njihov prvi pokušaj da formirajui vladu propao je zbog toga što Matarela nije prihvatio predlog Kontea da ministar ekonomije bude Savona, koji se zalaže da Italija izađe iz evrozone.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *