leader

Izdat nalog za hapšenje Puđdamona

0 comments
Izdat nalog za hapšenje Puđdamona

Belgijske vlasti su primile od Španije nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Puđdamona i proučiće ga pre nego što ga budu predale sudiji, izjavio je za “Rojters” federalni tužilac Erik van der Sipt.

Španski Nacionalni sud saopštio je prethodno da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Puđdamona i četvoro njegovih bivših ministara.

Rojters navodi da se Puđdamon i saradnici nalaze u Belgiji i da su optuženi za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Navodi se da je sudija odbio Puđdamonov zahtev za svedočenje putem video-konferencije iz Belgije.

Sudija Nacionalnog suda Karmen Lamela podnela je zahtev belgijskom tužiocu da privede Puđdamona i četvoro njegovih ministara, i da izda odvojene naloge za potragu i hapšenje kako bi se Evropol upozorio u slučaju da oni pobegnu iz Belgije, prenosi AP.

“Proučićemo ga, daćemo ga istražnom sudiji možda sutra ili prekosutra”, kazao je federalni tužilac Erik van der Sipt.

Bivši predsednik katalonske vlade, koji je napustio Španiju i stigao u Belgiju nakon što je regionalna vlada smenjena, izjavio je ranije danas da je spreman da učestvuje na prevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar.

“Spreman sam da budem kandidat… moguće je voditi kampanju gde god da ste. Mi sebe smatramo legitimnom vladom. Mora da postoji kontinuitet da bi se reklo svetu šta se dešava u Španiji… Ne mogu sa vladom koja je u zatvoru imati izbore koji će biti neutralni, nezavisni, normalni”, rekao je Puđdamon belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF.

Puđdamon je toj televiziji kazao da je spreman da se preda “istinskom pravosuđu (Belgije)”, ali ne i španskom, jer su, kako je naveo, španske vlasti ispolitizovane.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *