leader

Kfor pomagao Tačiju da upadne na sever

0 comments
Kfor pomagao Tačiju da upadne na sever
BEOGRAD – Pre i tokom desanta kosovskih specijalnih jedinica ROSU na Gazivode, na nebu iznad Kosova i Metohije bile su tri bespilotne letelice Kfora, od kojih je jedna direktno pokrivala sever pokrajine, tako da Beograd isključuje mogućnost da ta vojna misija nije znala za suludu operaciju Hašima Tačija, pišu Novosti.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi da su u pratnji Hašima Tačija bila čak i vozila Ujedinjenih nacija.

To, piše list, dodatno budi sumnju u tvrdnje međunarodnih snaga da nisu bile obaveštene o poseti, a njihova je obaveza da o sličnim kretanjima severno od Ibra odmah informišu naše zvaničnike.

“Dok su Tačijevi specijalci sa dugim cevima demonstrirali silu i sa puškama na gotovs maltretirali Srbe u Centru za razvoj sporta i ekologije, bili su pod budnim okom posade helikoptera Kfora, koji ih je nadletao, tako da pada u vodu priča da se nije znalo za brutalni upad kojim su pogašeni svi važeći sporazumi čiji su garant i NATO i Evropska unija”, navodi se u tekstu.

Kako tvrdi izvor lista iz bezbednosnih struktura, specijalci iz Prištine su detaljno izviđali teren dva i po sata pre nego što je Tači došao na Gazivode.

“U širem rejonu bilo je raspoređeno 12 snajperista, a u područje hidroelektrane banulo je više od 100 do zuba naoružanih policajaca. Tako da su smešne priče iz Kfora da oni nisu znali šta se dešava u Zubinom Potoku”, prenosi list.

Gojković: Reakcija međunarodne zajednice razočaravajuća

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je danas da je upad kosovske policije Rosu na Gazivode manifestacija sile Hašima Tačija i pokušaj zastrašivanja Srba, a reakcija međunarodne zajednice apsolutno razočaravajuća.

“Političari iz Prištine postali su miljenici Brisela, to je kao dete koje maltretira čitavu školu, a učiteljici nekako žao da ga opomene, nego kaže, hajde obe strane nemojte da se tučete. Ovde ne postoje obe strane”, navela je Gojković za Pink i istakla da je odlučnom i pravovremenom reakcijom Aleksandar Vučić pokazao da nad Srbima ne može da se sprovodi nasilje.

Ona je dodala i da su najnoviji incidenti gestovi apsolutne nemoći jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da vrati pitanje KiM na pregovarački sto.

Tači je, smatra, želeo da se dodvori svojim biračima i da se dokaže onima koji njemu spočitavaju pravo da pregovara o konačnom rešavanju statusa Kosova.

Upitana da li se događaji mogu povezati sa predstojećom Vučićevom posetom Moskvi, Gojković je rekla da ne zna šta može da se nađe u glavi političara iz Prištine, ali je dodala da veruje da će Vučić u Moskvi razgovarati i o političkoj stabilnosti u regionu, pregovorima Beograda i Prištine i planovima zvaničnog Beograda.

Vulin: Borbena gotovost na povišenom nivou do daljeg

“Bezbednosna situacija na čitavom prostoru Republike Srbije se pažljivo prati, nemamo najave bilo kakvog uznemiravanja niti da nešto negativno može da se desi, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin danas u Vranju odgovarajući na novinarsko pitanje o povišenom stepenu borbene gotovosti Vojske Srbije i bezbednosnoj situaciji u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

“Uvek morate da vodite računa u svakom trenutku i o svakom delu vaše teritorije, bez obzira da li je to Bujanovac, Preševo, Medveđa, Novi Sad ili Vranje. Sve nadležne službe uvek vode računa, a vrhovni komandant Vojske Srbije je na jučerašnjem referisanju, koje smo juče rano ujutro imali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i ja kod predsednika Srbije, izneo stav koji se apsolutno poštuje da borbena gotovost do daljeg mora da bude na povišenom nivou dokle god situacija na Kosovu i Metohiji ne bude savršeno jasna i dokle god ne bude bilo bilo kakvih pretnji po život Srba koji žive na tom prostoru. Borbena gotovost je povišena u skladu sa aktuelnim potrebama i biće tako dok se drugačije ne naredi, izjavio je on.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *