leader

Koncert na Tvrđavi u čast Baha i Karađorđa

0 comments
Koncert na Tvrđavi u čast Baha i Karađorđa
NOVI SAD – U okviru Festivala klasične muzike na otvorenom Dunavska sonata danas i sutra biće održana dva koncerta.

U čast Johanu Sebastijanu Bahu i Đorđu Petroviću Karađorđu na platou kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi biće postavljen koncertni klavir na kom će u okviru Festivala klasične muzike Dunavska sonata najtalentovaniji mladi muzičari izvesti kompozicije Baha, Mendelsona, Dvoržaka i Isidora Bajića.

Na trećem od 15 ovogodišnjih koncerata Dunavske sonate nastupiće preko deset muzičara, među kojima su pijanisti, gudači, duvači i vokalni solisti.

Četvrti koncert biće održan na zelenoj površini u MZ “Južni Telep” na uglu Bulevara Patrijarha Pavla, Ticanove i Jovana Popovića.

“Koncerti kod sata i na Telepu organizuju se u cilju promocije Grada Novog Sada kao jedinstvenog mesta u ovom delu Evrope u kom se klasična muzika izvodi izvan koncertnih dvorana. Postavljanjem koncertnog klavira na bedem Petrovaradinske tvrđave želimo da istaknemo značaj Novog Sada kao grada u kom se neguju vrhunske umetničke vrednosti”, kaže Milica Trifunov, direktor Dunavske sonate.

Datum i mesto održavanja koncerta takođe imaju simboličnu vezu. Johan Sebastijan Bah umro je 28. jula, a Karađorđe je nakon gušenja Prvog srpskog ustanka nekoliko meseci proveo na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Koncert na Tvrđavi počinje u 21 sat 28. jula, a koncert u MZ “Južni Telep” u 18. sati u nedelju 29. jula. Koncerti su besplatni i održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Festival klasične muzike na otvorenom Dunavska sonata održava se četvrtu godinu zaredom. Ove godine biće održano 15 koncerata na 15 različitih lokacija u Novom Sadu.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *