leader

Kuburović: Doživotni zatvor kompleksno pitanje

0 comments
Kuburović: Doživotni zatvor kompleksno pitanje

Ne postoji nijedna ustavna prepreka da se u naše krivično zakonodavstvo uvede kazna doživotnog zatvora, ali je prethodno potrebno odgovoriti na jedan broj pitanja koja se nameću, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je, na okruglom stolu povodom zahteva za uvođenje doživotnog zatvora za počinioce najtežih zločina, ukazala da je za Ministarstvo to veoma kompleksno pitanje, jer ono zadire u kriminalnu politiku, etiku, poznavanje uporednog prava i sveopštu brigu i za teorijsku ispravnost Krivičnog zakonika.

Kako je istakla, prilikom uvođenja kazne doživotnog zatvora naročito se postavlja pitanje primene prava na uslovni otpust, jer ima različitih predloga koji se na to odnose, od onog da ga nema, do stava da se posle isteka određenog perioda na izdržavanju kazne automatski preispituje ispunjenost uslova za to.

Kod naše najteže kazne zatvora, 40 godina, uslovni otpust se može tražiti nakon odsluženih 26,5 godina. Kod doživotnog zatvora uglavnom je standard da se uslovni otpust može tražiti posle 25 godina, pa se sa tog stanovišta postavlja pitanje koja je kazna teža, objasnila je Kuburović.

Kuburović je podsetila da je Fondacija Jurić sakupila više od 150.000 za izmenu Krivičnog zakonika, a predsednik Fondacije – Igor Jurić dodao da građani očekuju da se predlog o doživotnom zatvoru što pre nađe ne dnevnom redu Skupštine Srbije.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *