leader

Odalović: Dijalog nije farsa

0 comments
Odalović: Dijalog nije farsa

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji treba da se otvori što je moguće šire i da obuhvati što je moguće više najreferentnijih institucija i posebnih organizacija – i građanskog društva i nevladinog sektora.

Svoje mišljenje na prvom okruglom stolu danas će izneti više od 40 profesora pravnih fakulteta, a koji su stavovi pravnika o rešenju za Kosovo, čuće ministarka pravde Nela Kuborović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Pravni fakultet je preuzeo na sebe u ovom trenutku prvi korak, otvorio je dijalog i dobro je da se najeminentniji profesori pravnih fakulteta nađu na jednom mestu i na jedan krajnje otvoren način razgovaraju o jednom vrlo delikatnom i osetljivom pitanju”, rekao je Odalović, koji je jedan od članova radne grupe.

Govoreći o dinamici dijaloga i o tome ko će sve učestvovati u njemu, Odalović kaže da treba da obuhvati što širi krug i pojedinaca i institucija, što znači da svoje mesto imaju i instituti koji se bave naučnim istraživanjima, kao što je Instutut društvenih nauka. Kako kaže, neko će morati da sedne i da prođe kroz noviju srpsku istoriju. Ako se vratimo sedamdesetak godina unazad videćemo da smo imali određene dijaloge koje nismo ni videli ni osetili, smatra Odalović.

“Ne treba bežati i od dijaloga medija. Zašto ne bi glavni i odgovorni urednici jednom seli, da popričamo i mi”, upitao je Odalović.

Dijalog će biti krajnje transparentan, bez prethodnih limita i biće otvoren za medije, istakao je Odalović. Bilo bi vrlo mudro da političke stranke same ako neće drugačije organizuju i oni svoje okrugle stolove, smatra on.

“Ne može da se gradi nikakva politika u ovom trenutku na negiranju i negaciji”, istakao je Odalović, ocenjujući da to nije odgovoran pristup.

“Dijalog nije farsa nego realna potreba”, zaključio je Odalović.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *