leader

Počinje EP za rukometašice

0 comments
Počinje EP za rukometašice

Skandinavke brane titulu od pre dve godine. Prvenstvo Starog kontinenta počinje danas duelom svetskog šampiona i olimpijskog pobednika iz Rija, Francuske i Rusije. Dobra vest u taboru naše reprezentacije pred start sa Poljakinjama.

Tradicionalno, krajem novembra i početkom decembra u epicentru su rukometašice. Ove godine na programu je Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Prva faza igraće se u četiri grada – Nantu, Brestu, Nansiju i Monbelijaru, dok će se završnica odigrati u Parizu. Šampionat počinje danas, a traje do 16. decembra. Selekcije su podeljene u četiri grupe, a po tri najbolje prolaze u narednu fazu u kojoj će biti dve grupe sa po šest reprezentacija. Bodovi iz prve faze se prenose u drugu. U polufinale će igrati po dve najbolje iz grupe.

U Francuskoj ćemo gledati i Srbiju. Kao Damaklov mač je pretila opasnost da naša selekcija bude drastično oslabljena neigranjem Dragane Cvijić, koja je imala probleme sa kolenom. Nije je bilo na Kupu Karpata u Rumuniju prošle nedelje, ali su potom stigle dobre vesti za selektora Ljubomira Obradovića. Magnetna rezonanca je pokazala da nema povrede, pa će jedan od najboljih pivota sveta da igra u Francuskoj. Iskusni stučnjak okupio je reprezentaciju koja dugo igra zajedno, koja može da iznenadi.

Prošle godine Srbija je na SP bila jedno od prijatnijih izneađenje u prvoj rundi, ali su u osmini finala Crnogorke bile bolje. Tu su i dalje one najbolje, Andrea Lekić, Katarina Tomašević, Katarina Šlezak-Krpež, Jovana Stojiljković… Grupa našoj selekciji je veoma jaka sa uvek neugodnim skandinavskim selekcijama, Švedskom i Danskom, ali čini se da je najvažniji meč odmah na startu protiv Poljakinja, koje bi trebalo da su autsajderi.

RASPORED MEČEVA SRBIJE
Petak (18.00) Srbija – Poljska
Nedelja (18.00) Švedska – Srbija
Utorak (21.00) Danska – Srbija

Šampionat počinje pravim šlagerom, duelom Francuske i Rusije. Domaćin prvenstva Starog kontinenta je svetski šampion, dok su Ruskinje olimpijske pobednice. Ovaj meč biće repriza finala iz Rija 2016. godine kada je četa Jevgenija Trefilova pobedila 22:19 i stigla do najsjajnijeg odličja. Domaći teren bi ovde mogao da bude presudan u korist Tikolorki, koje imaju ambicije da stignu do zlata pred svojim navijačima.
“Meč sa Rusijom biće prava promocija rukometa. Ne bih mogao da zamislim bolji način da počnemo prvenstvo. Poznato je da je EP najteže takmičenje i očekujem da će svi mečevi biti neizvesni do samog kraja, ne samo ovaj. Odbrana nam je stabilna i sa tim nisam iznenađen, dok očekujem poboljšanje u napadu. Devojke još uvek ne veruju u potpunosti ni jedna drugoj, a ni sebi. Šest, sedam igračica ima prostor za veliki napredak”, rekao je selektor Francuske Oliver Krumbolc.

Holanđanke brane srebro od pre dve godine, a na ovom šampionatu biče oslabljene neigranjem kapitena Danike Snelder koja ima problem sa leđima, dok je Maure Viser iz privatnih razloga otkazala učešće. U triju Norveške, Francuske i Rusije treba da se traži šampion. Dankinje mogu da iznenade. Rumunke predovdi jedna od najboljih igračica sveta Kristina Neagu. Crnogorke su uvek u vrhu ma u kom sastavu da dođu. Autsajderi su Češka i Slovenija.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *