leader

Preminula Areta Frenklin

0 comments
Preminula Areta Frenklin

Jedan od najprepoznatljivijih glasova u muzičkoj istoriji i kraljica soula, Areta Frenklin, preminula je u 77. godini od raka pankreasa, prenosi agencija AP.

Areta Frenklin, koja je osvojila 18 Gremija, preminula je u svom domu u Detroitu, saopštio je njen portparol.

„U jednom od najmračnijih trenutaka naših života, nismo sposobni da pronađemo prikladne reči da izrazimo bol u našim srcima. Izbili smo stenu naše porodice. Ljubav koju je imala prema svojoj deci, unucima i rođacima bila je bezgranična“, saopštila je porodica.

Legendarna pevačica se dugo borila sa bolešću nakon što joj je 2010. godine konstatovan rak pankreasa.

Prošlog novembra nastupila je u Njujorku, na zabavi Fonda Eltona Džona za pomoć obolelima od side. Otada nije nastupala, već je otkazala dva koncerta zakazana za mart i april ove godine.

Prodala je više od 75 miliona albuma. Imala je 77 pesama koje su dospele na „Bilbordovu“ listu „Hot 100“ i 20 singlova koji su osvojili prvo mesto na ritam i bluz listama.

Rođena je u Memfisu u porodici baptističkog sveštenika i od ranih godina se muzički obrazovala učeći od zvezda gospela.

Areta Frenklin je imala karijeru dugu sedam decenija, a jedan od njenih prvih hitova iz 1967. godine Poštovanje (Respect) sa albuma Never Loved The Man The Way I Love You, postala je svojevrsna himna pokreta za prava Afroamerikanaca u Americi, a priznanje joj je odao i čelnik tog pokreta Martin Luter King.

Od 1968. bila je poznata širom Amerike i Evrope kao „Lady Soul” i važila je za simbol crnačkog ponosa, a američki nedeljnik Tajm joj je posvetio jednu od naslovnih strana.

Areta Frenklin je 2005. od tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg dobila Predsedničku medalju slobode, a 10 godina kasnije pevala je na inauguraciji predsednika Baraka Obame.

Iza nje je ostala bogata muzička karijera sa mnoštvom hitova, poput Respect, I Say A Little Prayer For You, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Think…

Elton Džon: Kraljica je mrtva. Živela kraljica!

Poznate ličnosti širom sveta izrazile su svoje žaljenje zbog smrti kraljice soula. Dajana Ros nazvala je „divnom, zlatnom dušom“, dok je Pol Makartni rekao da je bila „kraljica naših duša“.

„Odvojimo jedan trenutak da se zahvalimo Areti Frenklin, kraljici naših duša, koja je mnogo, mnogo godina inspirisala ljude“, istakao je bivši član „Bitlsa“.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *