leader

Preminuo glumac Predrag Ejdus

0 comments
Preminuo glumac Predrag Ejdus

Napustio nas je jedan od najboljih i najsavremenijih glumca koje smo imali, saglasili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Boban Jevtić i Radoslav Zelenović povodom smrti doajena jugoslovesnkog i srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

Hroničar kulture i publicista Milan Vlajčić kaže da je Predrag Ejdus bio jedan od najmodernijih, najsavremenijih i najuverljivijih glumaca na jugoslovenskoj sceni. 

“Imao je dikciju koja je na fantastičan način pokrivala sve varijante srpsko-hrvatskoig jezika. Ako se osvrnemo na njegov opus, jasno je da se Ejdud podjedanko dobro sanlazio u filmskoj i televizijskoj produkciji. Naravno, u pozorištu je briljirao i iza njega će ostati antologijske uloge kao što je Kir Janja na sceni narodnog pozorišta u Beogradu. Veliki gubitak za sve nas koji cenimo istinsku vrhunsku umetnost i za našu kulturu generalno”, kazao je. 

Direktor filmskog centra Boban Jevtić napominje da je Ejdus likove koje je tumačio bojio svojim urođenim aristokratskim šarmom i tananom ironijom čime se nametnuo kao jedinstvena pojava na sceni i na filmu. 

“Njegov stil, delikatnost, snagu izraza, nije bilo moguće imitirati, zato je tako lako obezbedio svoje mesto na vrhu. Ostvario je nezaboravne uloge u pozorištu, filmu i televiziji, stekao ogromnu popularnost i gotovo familijarnu prepoznatljivost kod publike. To mogu samo izuzetni umetnici. Nenadoknadiv gubitak”, rekao je Jevtić. 

Radoslav Zelenović direktor Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU kaže da je odlazak Predraga Ejdusa nenadoknadiv gubitak za našu kulturu. 

“Napustio nas je jedan od najznačajnijih i najboljih glumaca jugoslovenske scene koji je uspevao da da izgradi sopstveni izraz u pozorištu i na filmu. Njegov karakter i način umetničkog stvaranja bili su prepoznatljivi široj publici. Uspevao je da minijaturne uloge poput trubača-vođe orkestra u filmu “Zona Zamfirova” da pretvara glumačka remek dela”, dodao je Zelenović. 

Brojni mediji u regionu preneli su vest da je umro “doajen srpskog glumišta” Predrag Ejdus.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *