leader

Protest radnika “Zastava oružja”

0 comments
Protest radnika “Zastava oružja”

Članovi sindikata “Zastava oružje” protestovali su ispred Narodne skupštine zbog usvajanja Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme tražeći da se fabrika “Zastava oružje” u Kragujevcu izuzme iz privatizacije koja je predviđena novim zakonom.

Predsednik Sindikalne organizacije “Zastava oružje” Dragan Ilić rekao je da su radnici protestom ispred Narodne skupštine izrazili nezadovoljstvo navodeći da su se “mesecima protivili Nacrtu zakona i njegovim odredbama”, ističe Ilić.

”Svedoci smo da je država ostala bez hiljadu preduzeća i radnih mesta zbog privatizacije, a to neće zaobići ni fabriku ‘Zastava oružje’. Jeste da se u našem slučaju planira dokapitalizacija, ali sumnjamo da će prodaja dela kapitala doneti dobro fabrici i radnicima koji ne žele da budu tranzicioni gubitnici”, naglasio je Ilić.

Naveo je da su radnici nedavno predali Narodnoj skupštini peticiju sa 2.000 potpisa radnika zahtevajući da se preduzeće ”Zastava oružje” izuzme iz novog zakona.

Ilić je dodao da radnici ”Zastava oružja” traže i da im se zarade ne umanjuju za 10 odsto i da smatraju da odluka Vlade Srbije ne treba da se odnosi na zaposlene u toj fabrici koji, kaže, nisu budžetski korisnici.

Na kraju dvočasovnog protesta, predstavnici sindikata predali su pismo upućeno predsednici Narodne skupštine Maji Gojković u kojem su izrazili neslaganje sa usvojenim Zakonom i uputili zahtev da se fabrika izuzme iz privatizacije.

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme kojim je omogućeno strano ulaganje u odbrambenu industriju do 49 odsto, odnosno dokapitalizacija.

Strano ulaganje, prema novom zakonu, mora biti usklađeno sa odbrambenim, bezbednosnim i spoljnopolitičkim interesima Republike Srbije.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *