leader

Rasprava o budžetu za 2018. godinu

0 comments
Rasprava o budžetu za 2018. godinu

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu razmatranjem predloženog budžeta za 2018. godinu. Planirani prihodi iznose 1.178 milijardi dinara, rashodi od 1.207 milijardi i deficit 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Skupština Srbije nastavila je sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja članovima Vlade Srbije i državnim institucijama. 

U raspravi o budžetu i pratećim zakonima, šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj kritikovao je finansiranje Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom koju vodi Tomislav Nikolić i zatražio ukudanje tog “izmišljenog poluministarstva”, takođe i neke druge stavke poput novca za javni servis, ali i pozdravio povećanje plata za vojsku i policiju.

“Obustavite finansiranje i uštedite 50 miliona”, poručio je Šešelj, te naveo da Nikolić živi u vili koju takođe država plaća i upitao da li se sve to radi jer se vlast plaši da će bivši predsednik Srbije formirati novu stranku.

Poslanik PUPS Momo Čolaković izjavio je novinarima da će ta stranka podržati usvajanje Predloga budžeta za 2018. godinu.

Ministar Dušna Vujović je juče obrazložio budžet istakavši da je ambiciozam i razvojni, sa do sada najvećim sredstvima za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara.

Vujović je, obrazlažući predlog budžeta pred poslanicima u Skupštini Srbije, rekao da su u fokusu infrastrukturni projekti, poput koridora 10 i 11, i da je to važno kako bi se Srbija povezala sa regionom i svetom.

Naglasio je da je cilj kapitalniih investicija, prema kojima je i skrojen budžet za narednu godinu, bolji život građana Srbije. On je podsetio da su prihodi za 2018. planirani u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Navodeći da je predlog budžeta rađen na temelju projektovanog rasta BDP-a od 3,5 odsto dogodine, mada, kako je rekao, neki procenjuju da će on biti i veći, Vujović je precizirao da će nominalni iznos BDP-a biti 4.755 milijardi dinara.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

“Imaćemo i najveće povećanje plata i penzija koje smo imali ikada u jednoj godini, to je 35 milijardi za plate i 25 milijardi za penzije, što je ukupno 60 milijardi za te namene”, rekao je Vujović u Skupštini Srbije. 

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *