leader

Referendum u Makedoniji nije uspeo

0 comments
Referendum u Makedoniji nije uspeo

Skoplje – Referendum u Makedoniji o promeni imena nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti birača. Premijer Zaev odluku premešta i parlament. Šta dalje?

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?”, po kom bi Makedonija trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Referendum je bio raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a da bi bio uspešan, potrebno je bilo da na birališta izađe 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača. Međutim, prema podacima Državne izborne komisije izlaznost na referendumu bila je samo 36,11 odsto, a “za” je glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, dok je protiv bilo 5,82 odsto. 

Direktor makedonske izborne komisije Oliver Derkoski je izjavio da referendum nije rezultirao kao validan. “Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta”, kazao je Drekoski novinarima. 

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev najavljuje premeštanje donošenja odluke o usvajanju Prespanskog sporazuma u parlament, a ako i tu ne uspe, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora. Zaev je pre referenduma rekao da će podneti ostavku ukoliko on bude neuspešan ali je juče “promenio ploču”, rekavši da neće podneti ostavku. 

On kaže da je referendum bio uspešan: “Danas smo imali uspešan referendum, većina građana je glasala ‘za’.” On je podsetio da je za glasanje u parlamentu o ustavnim promenama potrebna dvotrećinska većina i pozvao političke protivnike da ostave partijske i lične interese po strani. 

“Razgovaraćemo sa protivnicima u parlamentu i ukoliko imamo dvotrećinsku većinu za ustavne promene, nastavićemo sa realizacijom sporazuma sa Grčkom. Ukoliko to ne budemo imali, raspisaćemo nove izbore”, rekao je Zaev i naveo da će, ukoliko dođe do izbora, oni biti održani u novembru. 

Prema njegovim rečima, za Makedoniju dolazi zlatno vreme. “Od 650.000 građana, većina je glasala ‘za’. Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali ‘za’ i onima koji su glasali ‘protiv’, jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju našim putem ka EU i NATO”, rekao je Zaev. 

S druge strane, opozicija koja se protivi sporazumu s Grčkom na ulicama slavi. Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali “protiv” i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je “ovo Makedonija” i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu. 

Po završetku glasanja oglasili su se i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. “Referendum u Makedoniji: Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode. Sa značajnim brojem glasova ‘za’, postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države. Sada očekujem od svih političkih lidera da poštuju ovu odluku i da idu napred sa najvišim stepenom odgovornosti i jedinstva u svim partijama, u interesu države”, naveo je Han na Tviteru. 

Stoltenberg je pozdravio je ishod referenduma u Makedoniji i pozvao sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno. “Pozdravljam glasanje ‘za’ na referendumu. Pozivam sve političke lidere i stranke da se konstruktivno i odgovorno angažuju kako bi iskoristili ovu istorijsku priliku. Vrata NATO su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene”, napisao je Stoltenberg na svom Tviteru.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *