leader

Roditelji nestalih beba s ministrima

0 comments
Roditelji nestalih beba s ministrima

BEOGRAD – Predstavnici tri ministartva razgovarali su danas s roditeljima nestalih beba o rešenju za sporne slučajeve, a dogovoreno je da se ti sastanci intenziviraju i da se proširi broj učesnika.

Sastanku su prisustvovali ministri zdravlja i unutrašnjih poslova Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović, a u ime Ministarstva pravde pomoćnica ministra Vanja Rodić, kao i predstavnici roditelja čije su bebe nestale .

Kako je Tanjugu rečeno u Beogradskoj grupi roditelja, razgovori će se nastaviti već naredne sedmice, a između ostalih biće pozvan i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Tema ovih razgovora je donošenje posebnog zakona koji bi trebalo da reši sporne slučajeve nestalih beba u čemu se stavovi predstavnika vlasti i roditelja razlikuju.

Ministri, naime, predlažu formiranje posebnog tela u okviru vlade koje bi se tim problemom bavilo, a roditelji su za leks specijalis i nezavisnu komisiju.

Državi je za rešenje ovog pitanja ostalo još vreme do 9. decembra, do kada je Komitet ministara Saveta Evrope produžio rok za izvšenje presude u slučaju “Zorica Jovanović protiv Srbije”.

Tom je presudom, kako navodi Danas, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle godine presudio u korist majke, tako što je utvrdio da je povređeno njeno pravo na porodični život, a zbog čega je država Srbija dužna da joj isplati 10.000 evra i sudske troškove.

Sud je takođe naložio da Srbija u roku od godinu dana od stupanja na snagu presude, a to je bio 9. septembar, obezbedi odgovarajuće naknade u svim sličnim situacijama.

Kontrolu u tim slučajevima, po nalogu suda, trebalo bi da obavlja nezavisno telo što bi pružilo uverljive odgovore na pitanje šta se desilo sa svakim otetim detetom, ali i obezbedilo odgovarajuću nadoknadu.

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *