leader

SAD prete Rusiji sankcijama

0 comments
SAD prete Rusiji sankcijama

MOSKVA – Sjedinjene Države zapretile su Rusiji mogućim uvođenjem sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2” koji bi trebalo da doprema prirodni gas do Nemačke, javlja agencija „Blumberg”.

Na pitanje da li SAD razmatraju uvođenje kaznenih mera protiv „Severnog toka 2” i drugih projekata, američki ministar energetike Rik Peri je rekao: „Da”.

On je to izjavio tokom zajedničke konferencije za novinare sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom u Moskvi.

„Ministar Novak i ja smo se složili da sankcija nisu ona tačka do koje želimo da stignemo”, poručio je Peri.

Pozvao je Rusiju da bude „odgovoran dobavljač” i da prestane da koristi svoje resurse za „sticanje uticaja”, navodeći da se SAD protive toj gasnoj mreži jer će dve trećine od ukupnih ruskih isporuka gasa EU biti koncentrisane u samo jednom gasovodu.

„To može povećati ranjivost evropske energetske bezbednosti ako nešto krene po zlu”, dodao je Peri.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kaže da je Rusija zabrinuta zbog mogućnosti uvođenja sankcija protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2”, navodeći da taj projekat ne ugrožava tržišnu konkurenciju.

Gasovod „Severni tok 2”, koji će duplirati kapacitet ruskog gasa za isporuke direktno do Nemačke ispod Baltičkog mora, a zaobilazeći Ukrajinu, predviđa polaganje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Američki predsednik Donald Tramp u julu je kritikovao, kako je tada rekao, zavisnost Nemačke od ruskih energenata, nazivajući je „taocem” Moskve, javlja Blumberg a prenosi Tanjug.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *