leader

“Šešelj ugrozio dostojanstvo Narodne skupštine”

0 comments
“Šešelj ugrozio dostojanstvo Narodne skupštine”

Predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić najoštrije osudile ponašanje Vojislava Šešelja, koji je gazio hrvatsku zastavu i psovao delegaciju te zemlje koja je boravila u poseti Beogradu. Srpska ambasadorka Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu Zagreba.

Delegacije Hrvatske sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem na čelu odlučila je nakon incidenta da prekine posetu Srbiji.

Maja Gojković je poručila da osuđuje “brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja”.

“Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod, koji se diči tradicijom gostoprimstva”, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsednika Skupštine. 

Dodaje se da incidenti i provokacije te vrste, bilo da se dešavaju u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, “ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu”.

I predsednica Vlade Ana Brnabić osudila je ponašanje Vojislava Šešelja. 

“Želim ovim putem da nedvosmisleno, direktno i najoštrije osudim ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije. Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju”, istakla je Brnabićeva u saopštenju.

Apelovala je na sve aktere na političkoj sceni da se ponašaju u skladu sa ciljevima koje smo kao društvo postavili.

“Da idemo napred i budemo primer zemlje koja, kroz saradnju sa svima, osnažuje sopstveno društvo i aktivno doprinosi razvoju sveukupnih odnosa u regionu i Evropi”, poručila je premijerka.

“Srbija treba da nudi rešenja za sve izazove koje imamo, umesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo”, navodi Brnabićeva.

Ukazala je da su nedavnom posetom predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj i sastankom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović odnosi dve zemlje dobili novu dinamiku.

“Izjave svih naših zvaničnika, sastanci i potezi koji su nakon toga usledili dodatno su potvrdili opredeljenje Srbije da sa Hrvatskom razvijamo dobrosusedske odnose. To je put koji smo odabrali, jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj saradnji i postizanju stabilnosti u celom regionu. Ovakvo ponašanje ne predstavlja vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana. Srbija je iskreno i duboko posvećena saradnji, razumevanju i dijalogu. Ovo su vrednosti Srbije koja je okrenuta boljoj budućnosti za sve naše građane, kao i za sve stanovnike ovog regiona”, poručila je premijerka.

Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu Hrvatske, sa obrazloženjem da zvaničnici Republike Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi poseta Beogradu delegacije hrvatskog parlamenta bila prekinuta.

“Ambasadorka Mira Nikolić je, takođe, rekla da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Zagrebu doživeo i gore neprijatnosti, ali nije napuštao Zagreb”, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

I posle odlaska delegacije hrvatskog Sabora, hrvatski privrednici nastavili su posetu Beogradu, gde je otvorena Hrvatska privredna komora.

Prethodno je Srpska radikalna stranka saopštila da je Šešelj, kada je ušao u zgradu Narodne skupštine, pokušao da iscepa hrvatsku zastavu.

Kako se navodi u saopštenju, Šešelj je oborio zastavu, a zatim su je on i poslanik radikala Filip Stojanović gazili. Posle toga su u skupštinskom predvorju psovali delegaciju Hrvatske.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković  došao je u zvaničnu posetu Beogradu na poziv predsednice Skupštine Srbije.

Nakon incidenta Vojislava Šešelja, reagovale su političke partije i usledili su komentari političkih analitičara.

Vest o incidentu u Skupštini preneli su mediji u regionu, a i neke od vodećih svetskih agencija kao što su Asošijeted pres i Rojters.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *