leader

SpiNNaker-kompjuter koji otkriva ljudski um

0 comments
SpiNNaker-kompjuter koji otkriva ljudski um
LONDON – 

Posle 12 godina izrade i uloženih 15 miliona funti, veliki kompjuter dizajniran da imitira ljudski mozak konačno je spreman da bude uključen, objavio je Independent.

Napravljen u Mančesteru, kompjuter “SpiNNaker” sastoji se od milion procesora koji mogu da izvedu 200 biliona akcija u sekundi, što znači da može da modeluje više bioloških neurona u stvarnom vremenu od bilo koje druge mašine koja je do sada napravljena.

Za razliku od tradicionalnih računara, “SpiNNaker” (Spiking Neural Network Architecture) ne komunicira slanjem velikih količina informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže.

Umesto toga, oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga tako što istovremeno šalje male količine informacija na različite destinacije.

“Napravili smo u suštini mašinu koja više radi kao mozak, a ne tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo. Krajnji cilj projekta je oduvek bio milion jezgara u jednom računaru za primenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu, sada smo to postigli, što je fantastično”, rekao je rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru.

“SpiNNaker” je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, ali će i ovako pružiti uvid bez presedana u to kako funkcioniše ljudski mozak, navodi “Independent”.

To je, kako se navodi, moguće simulacijom različitih delova mozga, kao što je bazalna ganglija, oblast koju pogađa Parkinsonova bolest.

Prema rečima Farbera, “SpiNNaker” može da pomogne naučnicima da otkriju neke tajne toga kako funkcioniše ljudski mozak tako što će pokrenuti izuzetno veliki broj simulacija.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *