leader

Srbija danas dobija x-nož

0 comments
Srbija danas dobija x-nož

Zdravstvo Srbije danas će dobiti novi savremen aparat za borbu protiv tumora – X nož, a prvoj intervenciji u Onkološkom radio-hirurškom centru Kliničkog centra Srbije biće podvrgnuta pacijentkinja stara 68 godina.

Intervenciju će obaviti dr Danica Grujičić koja je za Radio-televiziju Srbije objasnila da je reč o izuzetno preciznom aparatu koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora.

Uz preciznost od nekoliko delova milimetra, X nož se koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijma, objasnila je dr Grujičić.

Direktor KC Srbije Milika Ašanin rekao je da se radi o investici vrednoj 792 miliona dinara koja će omogućiti besplatno lečenje u Srbiji, s obzirom da su do sada pacijenti o svom trošku ili o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja upućivani na lečenje u Tursku koje je pojedinačno koštalo od sedam do 15.000, pa i do 20.000 evra.

U Onkološkom radio-hirurškom centru KC Srbije će, kako je najavio Ašanin, raditi 30 lekara, radiologa i drugih stručnjaka, koji su se obučavali u Engleskoj i Švajcarskoj.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *