leader

Šta kažu iz kancelarije Federike Mogerini

0 comments
Šta kažu iz kancelarije Federike Mogerini

Brisel – U pisanom saopštenju iz kancelarije Federike Mogerini, navodi se da je u nedelju, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, dogovoreno da se “intenzivira rad”.

Evropska diplomatska služba saopštila je da se Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala u nedelju sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem u okviru dijaloga kome posreduje EU.

“Visoka predstavnica i predsednici su imali intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciji odnosa dve strane. Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim nedeljama”, navodi se u pisanom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove. 

Sastanak na visokopolitičkom nivou između delegacija Beograda i Prištine završen je nedelju u Briselu nešto posle 19 časova, nakon tri sata direktnih razgovora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rešenje između Srbije i Kosova mora da bude racionalno, kao i da se svi problemi rešavaju u miru. 

On je naveo da je postignuto nekoliko stvari, a one su pre svega veoma važne za Srbe na Kosovu i Metohiji. “Dogovoreno je da svi problemi koje imamo moraju da se rešavaju u miru, poštujući jedni druge. To je veoma važno za Srbe na KiM, za sve građane Srbije. Razgovarali smo o tome da se usredsredimo na dijalog, da pokažemo da možemo da razgovaramo i da krenemo u rešavanje otvorenih problema. Nisam preterani optimista, ali otvorili smo mnogo pitanja“, rekao je Vučić za RTS. 

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz Federiku Mogerini bio teži nego što se može opisati.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *