leader

Stejt Department: Hojt Ji podneo ostavku

0 comments
Stejt Department: Hojt Ji podneo ostavku

BEOGRAD – Brajan Hojt Ji podneo je ostavku na mesto pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, potvrđeno je Al Džaziri u Stejt Departmentu.

U odgovoru je navedeno da je Hojt Ji o napuštanju sadašnje dužnosti obavestio kolege u američkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Na toj poziciji bio je od 2013. godine.

Kao njegov naslednik neslužbeno se spominje nekadašnji šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.

Hojt Ji novi ambasador SAD u Sarajevu?

Ji će biti postavljen za novog ambasadora SAD u Sarajevu, a ne u Makedoniji, kao što je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, piše “Blic” pozivajući se na nezvanične informacije iz diplomatskih krugova u Beogradu.

Izvor Blica je, kako list navodi, lično čuo u Skoplju za moguću promenu plana Vašingtona, navodi list.

Ipak još uvek je reč samo o spekulacijama, mandat aktuelnog američkog ambasadora u Skoplju traje do leta, pa će do tada i zvanično biti poznato gde će Ji biti postavljen, dodaje Blic, uz ocenu da bi eventualno postavljenje u Sarajevu imalo daleko većeg uticaja na odnose sa Srbijom zbog relacije Beograd – Banjaluka.

Ji je trenutno zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i evroazijske poslove.

Dodik: Nebitno je gde će Ji biti ambasador, on je prošlost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je sasvim nebitno gde će Ji biti ambasador, jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada je neprijateljska prema RS.

“On je malo pokušao da bude veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gde će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima”, rekao je Dodik.

Komentarišući spekulacije o formiranju NATO baze u Brčkom, te izjavu Jia da nije potreban “Dejton dva” i medijske napise o tome da će biti postavljen za ambasadora u Sarajevu, Dodik je za Pink rekao da Ji jeste razrešen sadašnje dužnosti (zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD), te da će u petak ove nedelje to biti objavljeno .

O tome da je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik kaže:

“On je jedan šarlatan, koji je ovde pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva”.

Podsetio je da “Dejton dva” nije nova ideja, već su nju pre deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu, a koji su smatrali da je baš tad bilo vreme za novi Dejton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna.

Dodik je, međutim, primetio da “svako ko imalo zna političke procese u BiH zna da to više nije moguće, ali i da ni tada nije bilo moguće”.

Podsetio je i da je RS izglasala vojnu neutralnost odlukom Narodne skupštine, te je odbacio mogućnost formiranja i postavljanja baze NATO bilo gde u BiH, pa ni u Brčkom, a bez saglasnosti RS.

“Oni ne mogu doći nezvani ovde ili bez saglasnosti i postaviti bazu. To bi bio akt okupacije i napada, tako da mislim da su to više medijske spekulacije”, rekao je Dodik.

Naglasio je da RS ne može da prihvati da granica između BiH i Srbije bude granica vojnih saveza.

“Mi želimo jedinstvo u tom pogledu sa Srbijom i to je naše istorijsko i svako drugo pravo. Mi ćemo se boriti za afirmaciju tog prava”, rekao je Dodik.

Hojt Ji: SAD ostaju na Balkanu, budućnost regiona na Zapadu

Ji kaže da SAD nameravaju da i dalje ostanu prisutne na Balkanu i budu važan partner ističući i da budućnost regiona leži na Zapadu.

“Najmanje poslednjih četvrt veka, SAD su aktivan i važan partner zapadnog Balkana i nameravamo to i dalje da budemo. Naš cilj tokom mandata više americkih administracija bio je da radimo sa našim partnerima na jačanju demokratskih institucija i sprovodenju reformi neophodnih za evroatlantske integracije. To ostaje naš prioritet”, istakao je Hojt Ji u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim rečima, Amerika to planira da uradi, jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i obezbedivanju da vlade budu transparentne i odgovorne.

Na pitanje šta će Vašington da uradi kako bi sprečio druge igrače, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše uticaj na Balkan, u vakuumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom, Hojt Ji ističe da nije tačno da SAD i EU ignorišu Balkan i napominje da su čak i intenzivirali podršku bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom razvoju regiona.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *