leader

Štrajk radnika fabrike “Zastava oružje”

0 comments
Štrajk radnika fabrike “Zastava oružje”

Radnici kragujevačke fabrike “Zastava oružje” održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja ispred Upravne zgrade preduzeća protestujući zbog neisplaćivanja traženog bonusa od 25.000 dinara, ali i sa zahtevima da se od 1. januara izuzmu iz obaveze umanjenja zarada, a fabrika iz najavljene privatizacije.

Oružari traže i odgovornost nekoliko predstavnika Ministarstva odbrane i rukovodstva fabrike zbog loših poslovnih rezultata poslednjih nekoliko godina i dovođenja fabrike na “ivicu ambisa”. Na protestu je poručeno da radnici neće da odustanu od borbe za očuvanje fabrike i ispunjenje zahteva, odnosno dok im se ne isplati bonus od 25.000 dinara i ne počnu pregovori o ostalim zahtevima.

Drugi štrajk radnika “Zastava oružja” za nedelju dana organizovan je pošto su juče u Beogradu propali pregovori predstavnika sindikata fabrike sa ministrom odbrane Aleksandarom Vulinom, kao i sa Nadzornim odborom fabrike u Kragujevcu. Protest je održan ispred Upravne zgrade pošto su oružari napustili svoja radna mesta u koloni na čijem je čelu bio transparent “Oružari”, prepoznatljiv iz velikih protesta radnika “vojne industrije” 90-tih godina. 

Prema rečima predsednika Sindikalne organizacije “Zastava oružja” Dragana Ilića, izlazak radnika pokušalo je da spreči fabričko obezbeđenje, jer su od radnika tražili da se “čekiraju” na kapiji, što su oni odbili. 

“Probili smo kapiju, da bismo nastavili naš miran protest i odlazak do Upravne zgrade za koju smatramo da takođe pripada našoj fabrici, iako je udaljena nekoliko stotina metara od izlazne kapije. Samim tim mi nismo napuštali našu fabriku i nije bilo razloga da nas sprečavaju da izađemo dok se ne evidentiramo”, rekao je Ilić. 

On je naveo da pritisak na radnike traje celo jutro, a direktor fabrike Milojko Brzaković pokušava, kao što je to bilo i 90-tih, da spreči radnike da izađu na protest. 

Radnici “Zastva oružja” su na protestu poručili da se odlučno protive najavljenoj prodaji 49 odsto kapitala preduzeća i da će se zalagati za očuvanje te fabrike koja ove godine beleži 165 godina postojanja. 

“Ovakav koncept privatizacije doneo je propast domaćoj privredi. Da li je moguće da je u ovoj zemlji sve na prodaju, da li je moguće da ništa nema sveto, da li je moguće da je sve ono što su prodali otišlo u bankrot ili u stečaj? Ne slažemo se sa tim šta oni nama spremaju i tome ćemo pružiti otpor”, rekao je Ilić.

Govoreći o zahtevu oružara da im se isplati bonus od 25.000 dinara, Ilić je objasnio da je to odbijeno u Ministarstvu odbrane, na jučerašnjim razgovorima, iako je sindikat predlagao isplatu na rate i to 10.000 dinara odmah, 10.000 dinara u martu i 5.000 dinara za Uskrs. 

On je naveo i da oružari traže da budu izuzeti iz obaveze umanjenja zarada od 1. januara jer su za prethodne tri godine po tom osnovu već izdvojili više od 300 miliona dinara “da bi oni dovodili investitore koji nama ovde gule kožu”.

Prema njegovim rečima, direktor fabrike, inače penzioner, doveo je preduzeće do prosjačkog štapa iako je postojala “istorijska šansa” da se ostvari najbolji poslovni rezultat. 

“Imali smo 2014. godine 900 miliona dinara na računu i 60 miliona avansiranih i potpisanih ugovora. Danas je fabrika u potpunom kolapsu, sa punim magacinima neprodate robe, sve je manje posla i ugrožena je isplata zarada”, rekao je Ilić i dodao da se ukupne obaveze fabrike gomilaju i narasle su na 16 milijardi dinara. 

Naveo je i da prihodi fabrike na inostranom tržištu drastično padaju, svake godine za po 800 miliona dinara, i da se podaci o proizvodnji kriju. 

Prema rečima Ilića, ogromne su obaveze fabrike zbog sudskih sporova, samo jedan kupac potražuje šest miliona dolara pred međunarodnom arbitražom, a sprema se i tužba Zavoda za žigosanje sa zahtevom za odštetu od 20 miliona dinara. 

“O lošem  stanju u fabrici juče je obavešten i ministar odbrane na sastanku u Beogradu, ali umesto da Vlada zaseda i donese hitne mere samo nam je poručeno da će sve to biti sagledano”, rekao je Ilić.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *