leader

Sve više dece u nargila barovima

0 comments
Sve više dece u nargila barovima

Pušenje nargile sve je popularnije među mladima u Srbiji. Podaci pokazuju da devet odsto mladih između 13 i 15 godina, i to u istom procentu devojčice i dečaci, koristi nargilu. Osim što je zakonom zabranjeno za maloletnike, stručnjaci upozoravaju – sat vremena korišćenja nargila jednak je šteti od 100 popušenih cigareta.

Egzotična atmosfera, opuštajuća muzika, mešavina različitih aromatičnih ukusa, čine nargila barove privlačnim mestom za okupljanje mladih.

“Mladima je naročito interesantno zato što je to nešto što nisu njihovi roditelji radili. Tako da ta potreba za novinom i za nečim što je posebno i drugačije koja je inače imanentna mladosti, to čini ovo veoma atraktivnim”, kaže Nevena Čalovska, psihijatar.

Atraktivno, ali, tvrde nadleži, veoma opasno po zdravlje.

“Zbog toga što je nargila napravljena tako da istovremeno sagoreva duvan, ili čak i ako nije duvan neki drugi proizvood, sagoreva i ugalj. To je izuzetno štetno, i koncentracije su mnogo više nego i kod pušenja cigareta. Bez obzira što prolazi kroz vodu, svi ti štetni sastojci se zadržavaju i udišu”, kaže Srmena Krstev iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Udisanjem aromatičnog duvana, u samo jednoj seansi, apsorbuje se količina ugljen-monoksida četiri do pet puta veća od one koja se udiše jednom cigaretom – podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

“Nargile ostavljaju iste posledice kao i cigarete. Ukoliko sadrži duvan i nikotin to znači da stvara i zavisnost i sve ostale bolesti koje izazivaju pušenje cigareta. Znači to je uticaj na krvne sudove, uticaj na srce, zatim nastanak i malignih bolesti”, kaže Srmena Krstev.

“Čovek ima potencijal da stvori zavisnost od bilo kakve supstance i bilo kakvog objekta. Tako da i ovo može da ima analogno simptome i znake zavisnosti, a to znači da može da postoji i apstinencijalni sindrom, koji je onda viđen u napetosti, neraspoloženju, gubitku interesovanja, volje”, kaže Nevena Čalovska, psihijatar.

Da se zavisnot lako stvara, ali teško leči potvrđuje i studija u Americi prema kojoj se 28,4 odsto pušača javilo za odvikavanje od nargila, a više od polovine njih nije uspelo u tome.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *