leader

Švedska na Mundijalu

0 comments
Švedska na Mundijalu

Fudbaleri Švedske napravili su do sada najveće iznenađenje u kvalifikacijama za Mundijal, eliminisavši u plej-ofu četvorostrukog svetskog prvaka, ekipu Italije, ostavivši je tako bez svetskog prvenstva prvi put posle tačno 60 godina.

To će biti prvi put da “Azuri” ne učestvuju na najvećoj svetskoj fudbalskoj smotri još od Svetskog prvenstva u Švedskoj 1958. godine.

U prvom susretu Šveđani su bili bolji rezultatom 1:0, a večeras su odoleli svim napadima Italijana, odigravši 0:0, što je bilo i više nego dovoljno da se plasiraju na Svetsko prvenstvo.

Istina, bili su Italijani bolji rival, napadali su od prvog do poslednjeg trenutka, ali i nisu stvorili neku stopostotnu šansu u Milanu.

Šveđani su se umešno branili, delovali veoma organizovano i nisu napravili ni najmanju grešku, čime su Italijanima značajno otežali posao, no selekcija koja u svom sastavu ima Ćiru Imobilea, Andreu Belotija, Marka Parola i Federika Bernadeskija, morala je jednostavno da nađe put do mreže Robina Olsona.

Možda je i nešto “defanzivnija” taktika Đanpaola Venture uslovila ovakav rezultat, od starta utakmice krenuo je sa samo jednim izrazitim napadačem, Ćirom Imobilom i nešto povučenijim Manuelom Gabijadinijem koji večeras apsolutno ništa nije uradio, osim što je napravio nekoliko faula u napadu, a klasičnog napadača Andreu Belotija ostavio je na klupi i uveo tek u 63. minutu što će se ispostaviti poprilično kasno, za neku konkretniju promenu u rezultatu.

 

Takođe, po boku je igrao Mateo Darmjan koji je već nekoliko utakmica najslabija karika u dresu nacionalnog tima, a na klupi su sedeli Bernadeski i El Šaravi koji su svojim ulaskom u drugom poluvremenu promenili ritam i ubrzali igru, bez šuvišnih pasova i izgubljenih lopti u kojima je Darmjan prednjačio.

Sve u svemu Italija jeste stvorila nekoliko kvalitetnih prilika, ali su udarci Kandreve, Žoržinja i El Šaravaja završavali preko ili pored gola Švedske.

Tako narednog leta u Rusiji neće biti jedne od najuspešnijih reprezentacija u istoriji takmičenja, a kakva će biti atmosfera u fudbalskim krugovima na Apeninima narednih dana i nedelja, teško je iz ove pozicije i zamisliti, zaista.

Ono što je poprilično sigurno je to da se generacija starijih fudbalera predvođena legendarnim golmanom Đanluiđi Bufonom praktično oprostila od igranja na Mundijalima u dresu sa državnim grbom, a pored fenomenalnog golmana ovo je verovatno i za Đorđa Kjelinija i Andreu Barzaljia bio poslednji pokušaj da zaigraju na planetarnom šampionatu.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *