leader

U planu izmene zakona o radu i o štrajku

0 comments
U planu izmene zakona o radu i o štrajku

Ministar za rad, zapošljava, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević danas je kazao da su u pripremi izmene Zakona o radu i Zakona o štrajku, ali i drugih zakona koji doprinese boljoj poslovnoj klimi.

“Propisi treba da pogoduju privlačenju investitora, ali i radnicima, jer kad su radnici zadovoljni nema protesta, a to je dobro i za poslodavce”, kazao je Đođević na predstavljanju publikacije “Bela knjiga” Saveta stranih investitora u Srbiji u kojoj su preporuke za bolje uslove poslovanja.

Đorđević je rekao da se radi i na prekvalifikacijama i uvođenju dualnog obrazovanja, kako bi moglo da se predvidi gde su potrebni radnici određenih struka, što je važno za investitore koji dolaze, ali i one koji već posluju u Srbiji.

“Prioritet je i borba protiv rada na crno jer bi to povećalo konkurentnost zemlje”, kazao je on i dodao da većina poslodavaca u Srbiji posluje legalno.

Đorđević je najavio i uvođenje socijalnih karti, za šta je važna elektronska državna administracija.

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova je rekla da poslodavci u Srbiji očekuju modernije radno zakonodavstvo.

“Napravljen je veliki korak napred kad je 2014. godine usvojen Zakon o radu. Od tada se u toj oblasti nije mnogo menjalo i očekujemo sledeći korak napred”, kazala je Mihajlova.
 
Ona je istakla da je sadašnji obračun zarada u Srbiji izuzetno komlikovan i da su neka od tih pravila zastarela.

“U Srbiji nije rešeno ni pitanje lizinga kadrova što onemogućava zdravu interakciju između kompanija, agencija za zapošljavanje i zaposlenih”, rekla je Mihajlova.

Po njenim rečima, članice Saveta stranih investitora dosta ulažu na obuku zaposlenih, pre svega mlade koji nisu spremni za posao odmah kad izađu iz škole.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *