leader

Utvrđuje se šteta od nevremena

0 comments
Utvrđuje se šteta od nevremena

Državni sekretar u ministartvu poljoprivrede Željko Radošević kaže za RTS da se se još procenjuje šteta koje je nevreme nanelio i naglasio da je protivgradna zaštita na dan nevremena ispalila 1.029 raketa.

Željko Radošević je je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da se šteta koju je nevreme pričinilo razlikuje od opštine do opštine.

“U ovom momentu šteta se još uvek procenjuje. Obišli smo Topolu, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Požarevac. To je deo lokalnih samouprava na čijem području je veliko nevreme 13. juna nanelo štete koje se razlikuju od opštine do opštine”, navodi Radošević.

Ističe da je protivgradna zaštita u 2018. ušla potpuno spremna.

“Ono što želim odgovorno da kažem je da je u 2018. protivgradna zaštita ušla potpuno spremna sa preko 13.000 protivgradnih raketa i da je na dan nevremena ispalila 1029 raketa sa deset radarskih centara”, navodi državni sekretar u ministartvu poljoprivrede.

Dodaje da nigde u svetu sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan.

“Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto”, navodi Radošević.

Dodaje da Ministarstvo poljoprivrede u merama agrarne politike ima nekoliko mera koje mogu da smanje štetno dejstvo ovakvih neprilika.

“Pre svega ja želim da naglasim da Ministarstvo poljoprivrede godinama unazad regresira premiju osiguranja useva koja itekako mogu da ublaže štete koje su nastale”, navodi državni sekretar u ministartvu poljoprivrede.

Dodaje da većina poljoprivrednika nije osigurano ali da ima pozitivnih pomaka.

“Većina poljoprivrednika nije osigurano ali imamo neke pozitivne trendove. U 2017. smo imali 22.301 zahtev koji je vredan preko 602 miliona”, navodi Radošević.

Dodaje da Ministarstvo poljoprivrede u merama podrške ima meru Izgradnja protivgradnih mreža, koja je, kako kaže, apsolutno efikasna.

“Protivgradne mreže su pre svega namenjene za voćare, ali i mali poljoprivrednici sebi mogu da je priušte jer u Ministarstvu poljoprivrede postoji jedna kreditna linija koja pruža priliku da naši poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstva mogu da dobiju kreditna sredstva upravo za ove namene – za izgradnju protivgradnih mreža sa kamatnom stopom od jedan odsto”, navodi Radošević.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *