leader

Više od 450 stradalih u zemljotresu u Iranu

0 comments
Više od 450 stradalih u zemljotresu u Iranu

Više od 450 ljudi je stradalo, a oko 7.000 je povređeno nakon snažnog zemljotresa, magnitude 7,3 stepena, koji je pogodio Iran u nedelju. Potres, doduše nešto slabiji i sa mnogo manje žrtava, pogodio je i Irak.

Rojters prenosi da su spasilački timovi i dalje na terenu u Iranu, pokušavajući da spasu ljude zarobljene u porušenim kućama. Vlasti strahuju da će broj mrtvih i dalje rasti.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih zemljotresa u Iranu u poslednjoj deceniji. Osetio se u 14 provincija te zemlje, ali najviše u Kermanšahu. Samo u okrugu Sarpol-e Zahab, koji se nalazi u toj provinciji, i udaljen je 15 km od granice, ima više od 300 žrtava. Radi se o oblasti u kojoj živi oko 85.000 ljudi.

Iranska državna televizija objavila je da je potres izazvao veliku štetu, naročito u ruralnim delovima pogođenih provincija, gde su kuće izgrađene od zemljanih cigala.

Zemljotres je izazvao i brojna klizišta, što je otežalo posao spasilačkim ekipama, prenosi državna televizija.

Na hiljade Iranaca noć je provelo na otvorenom. Danas je Dan žalosti u toj zemlji.

Zemljotres u Iraku bio je nešto slabiji, magnitude 6,5 stepeni. Zvaničnici su saopštili da je poginulo šest osoba, a 69 povređeno, dok kurdske vlasti dodaju da je u severnim kurdskim distriktima stradalo još sedam osoba, a da je povređeno 325, prenosi Rojters.

Potres se osetio i u Bagdadu.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *