leader

Vučević: Građani traže pravdu za oteto

0 comments
Vučević: Građani traže pravdu za oteto
BEOGRAD – Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je za Pink da je presuda u slučaju Luka Beograd prelila već punu čašu svenarodnog nezadovoljstva, nepostojanjem korespondencije između pravde i prava.

“Sve ono što je rađeno van okvira prava, a što je ostavilo katastrofalne posledice po ekonomiju naše države i životni standard naših građana, nije sankcionisano, naprotiv, izgleda da će još biti i nagrađeno i amnestirano od bilo kakve odgovornosti”, rekao je Vučević.

Izjava koju je ranije dao, kako kaže, dobila je dimenziju u kojoj se postavlja pitanje smeju li uopšte da se komentarišu ovakva dešavanja.

“Ova presuda bila je samo povod za napad, a uzroci su svi sudski procesi u kojima se sudi onima koji su radili nedopustive stvari, stvari genocidne prirode po našu ekonomiju, katastrofalno opasne. Moj utisak, koji verovatno deli i većina građana Srbije, jeste da sudstvo mora da demonstrira nezavisnost u odnosu na centre moći, da pokaže nezavisnost u svakom smislu, da je stub vlasti prema tajkunima, krupnom kapitalu i spoljnim centrima moći”, rekao je Vučević.

On je dodao da sudstvo ne sme da se ljuti kada se iznosi stav javnosti, jer ne smemo da ćutimo o onome što se tiče svih nas.

“Luka Beograd je veliki predmet i njegova vrednost je velika. Brnabić je pogodila suštinu – da ako ćutimo ispada da je to plod nekakvog dogovora. S druge strane, negativan komentar presude predstavlja napad na nezavisnost sudstva”, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, tema kriminalne privatizacije Luke Beograd provlači se medijima godinama, pa je tako emisija Insajder pre oko deset godina snimila emisiju o malverzacijama, dok danas isti pozitivno ocenjuju presudu Predragu Bubalu.

Potpredsednik SNS je podsetio da je u aferi “Kofer” sudio isti sudija i da su isto tako optuženi bili oslobođeni.

On je rekao da “neki sude Miroslavu Miškoviću pa posle budu advokati ili članovi Glavnog odbora stranke Vuka Jeremića”.

Presuda, kako ističe, jedan je u nizu događaja koji ukazuje na krajnje nejasno i nelogično postupanje suda.

“Ova presuda mi govori da nezavisnost suda ne postoji.

Sudija koji vrati pasoš Miškoviću, pa ubrzo sa njim završi u političkoj organizaciji koja je sa njim na liniji, govori mi o zavisnom pravosuđu. Kada to spomenete, jave se subjekti, pojedinci, organizacije i udruženja koja su umrežena, a imaju zajednički imenitelj koji ih povezuje”, rekao je Vučević.

Privatizacije 2000-ih, kako ističe, bile su u najvećoj meri pljačkaške, razarajuće sa “genocidnom ekonomskom politikom usmerenom prema narodu”.

Brnabić: Mogu da razumem frustriranost Vučevića

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da razume reakciju Vučevića.

“Mogu da razumem Miloša Vučevića, zvala sam ga jutros telefonom, potpuno mogu da razumem tu frustriranost, mislim da je to još jedan dokaz da nam svakako trebaju reforme u pravosuđu”, kaže Brnabić.

Na pitanje N1 da li ima problem s tom izjavom, ona je odgovorila: “Ne bih dalje. Mislim da sam dovoljno rekla u ovom trenutku”.

N1 na sajtu prenosi da je Brnabić ironično konstatovala “šta god rekli bićemo krivi”.

Da smo ćutali, kaže, optužili bi nas za dogovor, a kad govorimo – to je pritisak na pravosuđe”.

Visoki savet sudstva, Advokatska komora Srbije i Društvo sudija Srbije kritikovali su juče izjave Vučevića.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *