leader

Vučić: Austrija da pomogne oko Kosova

0 comments
Vučić: Austrija da pomogne oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle razgovora sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom, da ta zemlja može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja za Kosovo i Metohiju do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci.

Vučić je zamolio kolegu da Austrija podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva „propisana“ rešenja.

Mir i stabilnost su ključne reči za ceo Balkan, rekao je Vučić i istakao da Srbija nije bežala od problema, a jasno je da će se rešenje pitanja Kosova i Metohije postaviti pred Srbiju ukoliko želi priključenje u Evropsku uniju do 2025. godine.

Srbija i Austrija, podsetio je Vučić, imaju drugačije stavove prema Kosovu i Metohiji, ali zahvalan sam predsedniku na stavu da ako se želi kompromis jedna strana ne može da dobije sve, a druga sve da izgubi.

Ukoliko su obe stranke podjednako nezadovoljne i zadovoljne, ako stvari budu tako postavljene i ukoliko neko shvati da Srbija ima svoje interese i ne može da se natera da uvek i 100 odsto izlazi u susret svima, a da ništa ne dobije, kod mene postoji nada i zračak optimizma da možemo doći do rešenja, ocenio je Vučić.

Van der Belen razume tu situaciju i dobro je da razgovaramo, da budemo hrabri i da to pitanje ne ostavimo našoj deci ili deci naše dece, rekao je Vučić i poručio da će Srbija dati sve od sebe da se dođe do rešenja.

Vučić je zahvalio austrijskom predsedniku na podršci te zemlje u procesu evropskih integracija i istakao da ga je obavestio o svom putu u Zagreb.

Rekao sam da mi i Hrvati imamo čudan odnos i da se prepiremo o prošlosti, ali nemamo otvorenih pitanja kada mislimo o budućnosti, naveo je Vučić i istakao da ne želi da kritikuje Hrvatsku ukoliko nema nekog sa druge strane da odgovori.

Nadam se da ćemo uspeti da smirimo tenzije i ne interesuju me komentari u Zagrebu i Beograda koji bi da nastavljaju ratove drugim sredstvima, poručio je Vučić.

Van der Belen je istakao da je uveren da se može naći rešenje za pitanje Kosova ako postoji dobra volja na obe strane, napominjući da postoji uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima.

Unija je već imala negativno iskustvo sa problemom Slovenije i Hrvatske, kao i sa drugim otvorenim pitanjima koja je „uvezla“ prijemom novih članica, zbog čega nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima, poručio je Van der Belen.

Van der Belen smatra da je moguće pronaći rešenje kroz stalni dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *