leader

Zaev počeo sa pripremom vanrednih izbora

0 comments
Zaev počeo sa pripremom vanrednih izbora
SKOPLJE – Izvršni odbor SDSM ovlastio je predsednika stranke Zorana Zaeva i šefa poslaničke grupe u Sobranju Tomislava Tunteva, da preduzmu sve potrebne korake radi pripreme prevremenih parlamentarnih izbora, ukoliko u Sobranju ne bude obezbeđena dvotrećinska većina za članstvo Makedonije u NATO i EU uz podršku sporazuma sa Grčkom koji predviđa promenu imena zemlje.

IO SDSM je na sinoć održanoj sednici jednoglasno zaključio da treba iskoristiti sve demokratske mogućnosti da poslanici slede glas građana izražen na referendumu, prenosi MIA.

“Ukoliko to ne bude moguće, nema druge opcije nego prevremeni parlamentarni izbori”, navodi se u zaključku IO SDSM.

VMRO: Ako Zaev raspiše izbore mora znati da će ih izgubiti

Rukovodeći organi najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE zaključili su da je referendum o sporazumu sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike “nepristojan falsifikat” i da je “politički mrtav”, a premijeru Zaevu je poručeno da, ako misli da raspiše vanredne izbore, mora da zna da će ih izgubiti.

Potpredsednik stranke Aleksandar Nikoloski saopštio je kasno sinoć zaključke Izvršnog odbora VMRO da je referendum pokazao da je sporazum sa Grčkom “mrtvo slovo na papiru”.

Nikoloski je rekao da će IO VMRO-DPMNE zatražiti formiranje parlamentarne komisije koja će imati zadatak da istraži sve nepravilnosti i neregularnosti proteklog referenduma, ali i nepravilnosti kojih je bilo i dan uoči referenduma.

A, ako se utvrdi da je nepravilnosti bilo odgovornost za to treba da ispitaju nadležni organi.

Novi državni tužilac koji će se, kako je istakao potpredsednik VMRO-DPMNE, pozabaviti svim referendumskim neregularnostima, treba da bude izabran na predlog opozicije.

Nikolovski je rekao da ako vladajuća većina želi da ide na izbore treba da budu svesni da će ih izgubiti, a da će Zaev, Šekerinska i Dimitrov otići u političku penziju.

Dodao je da je VMRO-DPMNE formirao izborni štab unutar stranke. Za predsednika je izabran generalni sekretar Igor Janušev, a potpredsednika Vlado Mišajlovski, koji je i predsednik gradskog izbornog štaba.

Povodom najave Zaeva da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori ako sa VMRO-DPMNE uskoro ne bude postignut dogovor o usvajanju amandmana predviđenih sporazumom sa Grčkom, Nikoloski je rekao da njegova stranka traži da se pre izbora formira tehnička vlada po “Pržinskom modelu”, sa mandatom od 100 dana.

“To znači ostavku premijera Zaeva i ministara unutrašnjih poslova, kao i da u prelaznu vladu budu uključena dva ministra iz VMRO DPMNE”, naveo je i dodao da jedino to može da bude preduslov za koliko-toliko fer izbore.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *