leader

Zaplena za tuđi dug legalna

0 comments
Zaplena za tuđi dug legalna

Beograd – Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju izvršitelji imaju pravo da vlasnicima stana popisuju stvari, iako dužnici nisu oni već njihovi podstanari.

Kako su objasnili Tanjugu u Ministarstvu pravde, Zakon je vlasnicima stana obezbedio mehanizme zaštite svojine.

Odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju, naime, prethodnih su dana izazvale polemike između javnih izvršitelja i advokata, a u Ministarstvu kažu da se popisivanjem stvari trećih lica (vlasnika stanova u kojima se dužnici trenutno nalaze), sprečavaju zloupotrebe. 

“Time je Zakon predvideo sve potencijalne situacije koje će onemogućiti dužnika da manevrisanjem osujeti poverioca i prikrije imovinu podobnu za izvršenje”, kažu u resornom ministarstvu. 

Događa se, naime, da dužnik koji zna da će doći do prinudnog namirenja njegovih dugova premesti stvari kod nekog trećeg lica i na taj način ih sakrije kako izvršitelj ne bi mogao da ih zapleni. 

Kada Zakon ne bi tako nešto prepoznao izvršenje na pokretnim stvarima bi bilo potpuno onemogućeno, jer ne bi postojao mehanizam za sprečavanje zloupotreba, navode u Ministarstvu. 

Takođe napominju da je zakon predvideo mehanizme za zaštitu prava trećih lica koja bi u takvim slučajevima zaista bila oštećena oduzimanjem stvari. 

Treća lica mogu najpre da ulože prigovor javnom izvršitelju, a zatim i da podnesu tužbu sudu.

Izvor: Naslovi.net

Share Button
468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *